Zondag middag: "Hollandsche middag"
Door: Jeroen
Blijf op de hoogte en volg Jeroen & Debbie
12 Oktober 2008 | Kazachstan, Atıraw
Hij wilde met een groepje Hollanders gezellig wat drinken en kletsen. Omdat je anders toch de hele dag op je hotelkamer zit hadden wij (John en ik) daar wel interesse in.
We zijn per taxi naar een huis aan de rivier gereden, het huis waar Andy woont. Andy is een Belg (dus zo Hollands was het niet ;- ) die alles voor de horeca e.d. regelt op alle boorplatformen, restaurants e.d. die aangesloten zijn bij Agip. Hij woont in dat huis, er zijn extra kamers voor mensen die aankomen in Atyrau en later door worden gestuurd naar de boorplatformen e.d. Zij verblijven daar dan 1 of 2 nachten.
Verder was er een man die verantwoordelijk is voor de maritieme zaken (verslepen van complete booreilanden e.d.). Woont ook in een soortgelijk appartement in het Marriott (net als ik). Zijn vrouw is ook recentelijk hier komen wonen. Ze hebben een hondje mee, grappig.
Verder een man die eigenlijk in Houston woont, maar nu hier werkt. Hij heeft de zoutmijn in Groningen en goudmijnen in Zuid-Afrika "gebouwd", hij "boort nu naar olie". Hij was tijdens de storm "Ike" in Houston en heeft zijn hele huis dicht getimmerd gehad.
De hele tafel vol met hapjes EN MET BELGISCH BIER! Hoegaarden, Chimay, Duvel, Leffe, Amstel! Niet te vergeten ook de Belgische bonbons!
Erg interessant, het werk in de olie business! Veel politiek, zaken als zwavel dat vrijkomt bij het boren en dodelijk is. "Als je zwavel ruikt is het waarschijnlijk het laatste wat je ooit ruikt. Het tast gelijk je reuk aan. Je denkt dan dat het weg is omdat je het niet meer ruikt, maar dan is het al te laat..." Problemen met de Caspische zee hier (erg ondiep, 2-5 meter (!) en vrij zoet. Hierdoor bevriest het snel en krijg je kruiend ijs. Dit beschadigd de platformen en de leidingen door de zeebodem).
Ze wilden de zwavel weer terugpompen in het olie veld, maar daar moet weet ik hoeveel km tussen zitten omdat het veel te gevaarlijk is; al dit soort zaken dicht bij elkaar uitvoeren kregen ze niet verzekerd. Daarom moeten extra platformen worden gebouwd. Milieu zaken, enz enz enz...
Na een uur of 3 daar gekletst te hebben weer terug naar het hotel, wat relaxen en de dag was al weer bijna om!